Tärkeimmät lisäravinteet treeniin

Kuten jokainen kuntourheilua ja liikuntaa vähänkin tosissaan harrastava tietää, erilaisten lisäravinteiden valikoima on valtava. Kuntosalit ja nettikaupat pursuavat mitä moninaisempia uutuustuotteita, joiden luvataan tekevän ihmeitä treenillesi. Suuri osa tästä on tietysti korulauseita ja katteetonta markkinapuhetta, mutta tarpeettomia eivät lisäravinteet suinkaan ole. Seuraavaksi pyrimme tuomaan esiin muutamia pointteja, jotka kannattaa muistaa lisäravinteita valittaessa.

Lisäravinteet eivät tee työtä puolestasi

Ennen ostoksille lähtöä kannattaa aina pitää mielessä, että treeneistäsi vastaat sinä. Sinun työpanoksesi salilla, lenkkiradalla tai pelikentällä on se, mikä ratkaisee saavuttamasi tulokset. Erilaiset ravinteet voivat auttaa ja tarjota hieman lisäbuustia, mutta jalkatyön teet sinä itse.

Oikeat ravinteet oikeaan treeniin

Ravinteiden valintaan vaikuttaa paljon se, millaista tai millaisia liikuntamuotoja harrastat. Crossfit on esimerkki monipuolisesta lajista, johon sopivat niin kestävyys- kuin voimaharjoitteluun tarkoitetut lisäravinteet.

Kestävyyslajeja kuten juoksua treenaaville voidaan suositella palautusjuomia. Juoksulenkistä tuppaa jäämään kehno olo, mikäli lenkin jälkeen ei saa palauttavaa energiaa. Vanhan koulukunnan juoksijat vannovat erilaisten keittiökaapin seosten nimeen tai pelkän maidon, toisaalta myös erilaisia elektrolyyttejä sisältäviä jauhepohjaisia juomaseoksia on saatavilla ja niitä voi suositella hyvillä mielin. Pitkien juoksumatkojen aikana olisi hyvä saada lisätehoa myös lenkin aikana: esimerkiksi Dexalin energiageelit ja fruktoosipastillit toimivat tässä hyvin.

Magnesiumia sisältävät nesteytysjuomat ovat hyvä idea etenkin 1,5 tuntia ylittävillä lenkeillä kesäaikaan. Lisäksi magnesium auttaa erilaisiin jumituksiin jaloissa. Juoksussa tärkeää on myös tankkaaminen ennen suoritusta. Ruokailu noin kaksi tuntia ennen juoksun aloittamista on hyvä idea, joskaan liian raskasta ateriaa ei tällöinkään kannata nauttia. Hiilihydraatit ovat juoksijan paras ystävä.

Voimaharjoittelussa proteiinin saaminen on tärkeää. Ennen proteiinilisien hankkimista on kuitenkin hyvä olla kartalla siitä, saatko proteiinia tarpeeksi jo ruoan kautta. Eläinperäiset tuotteet ja palkokasvit sisältävät proteiinia eli valkuaisaineita runsaasti: voi olla, että nykyiset ruokailutottumuksesi tekevät proteiinijuomat ja -patukat tarpeettomiksi.

Kreatiini on monen crossfit-harrastajan suosima tehonlisääjä, minkä käyttöä voi usein pitää hyvin perusteltuna. Kreatiinin avulla pyritään maksimoimaan voimantuottoa, sillä se sisältää lihaksille tärkeää energianlähdettä, kreatiinifosfaattia. Kun lihaksella on käytössään suuri kreatiinifosfaatin varasto, se kykenee helpommin räjähtäviin suorituksiin. Crossfitin ohella kreatiini on hyvin suosittu lisäravinne muun muassa voimannostajien keskuudessa, mutta myös räjähtäviä suorituksia tekevät pikajuoksijat käyttävät sitä.

Osa lisäravinteista on kuitenkin varsin ”yleispäteviä” eli ne sopivat kaikenlaisille kuntoilijoille ja tekevät hyvää vähemmänkin liikkuville. Hyvä esimerkki Suomen pimeissä talvissa eläville on D-vitamiini, jonka vaikutuksista netin palstoilla on vouhottu jo pitkään. Auringosta ei D-vitamiinia kuitenkaan saa, ja varsinkin kasvispainoitteisesti tai kalaa vähän syövien on hyvä käyttää ainakin 10 – 20 mikrogramman suuruisia päiväannoksia. Iso D auttaa vastustuskyvyn parantamisessa sekä luuston ja nivelten kunnon ylläpidossa, joten se sopii niin voima- kuin kestävyystreenaajille.