Missä pääsen harrastamaan CrossFittiä?

Koska CrossFit on CrossFit Inc. -yrityksen rekisteröimä tavaramerkki, lajia ei ihan joka salilla pääse harrastamaan. Aivan kuten Zumba ja Les Mills, myös CrossFit on liikunnan muoto, jonka ohjaajat ovat kattoyrityksen sertifioimia ja lisensoimia. PAF:n bonuskoodi voi auttaa rikastumisessa, mutta jos tavoitteena on timmi kroppa ja virkeä mieli, kannattaa ehdottomasti suunnata lähimmälle CrossFit-salille!

Kaikkien lajin salien täytyy siis läpäistä lajia hallinnoiman yrityksen asettamat kriteerit. Jos esimerkiksi suomalainen kuntosaliyrittäjä haluaa alkaa CrossFit-treenaajaksi, on hänen ensiksi lähetettävä yritykselle sähköinen essee, miksi lajia haluaa alkaa tarjoamaan tiloissaan ja mitä treenaaminen ja CrossFit yrittäjälle itselleen merkitsee. Tällaisella erikoisella toimenpiteellä Greg Glassmanin luomaa, supersuosittua ja trendikästä lajia hallinnoivat tahot tehtovat varmistaa, että lajin arvot ja missiot ovat voimissaan kaikissa CrossFit-saleissa ympäri maailman.

Suomeen ensimmäinen CrossFit-sali perustettiin vuonna 2007 ja vuoden 2017 alussa yrityksen kotisivujen mukaan maassamme on 70 virallista salia. Eniten saleja löytyy pääkaupunkiseudulta, jossa niitä on 27. Pohjoisin paikka, jossa Suomessa pääsee CrossFittiä harrastamaan, on Rovaniemi, jossa lajin parissa pääsee hikoilemaan Santasportin tiloissa. Myös Ahvenanmaalta löytyy kaksi salia (CrossFit North AX sekä CrossFit Mariehamn).

Helsingistä saleja löytyy 16. Liikuntapaikkojen määrälläkin mitattuna kaupunki onkin Suomen CrossFit-pääkaupunki, väheksymättä lainkaan sitäkään faktaa, että maamme ensimmäinen sali eli Box, kuten alan piireissä sanotaan, perustettiin juurikin Helsinkiin. Aivan keskustan lieppeiltä löytyvät Stadi CrossFit, North Engine CrossFit sekä CrossFit Basement ja lukuisia muita saleja pitkin eri kaupunginosia. Lisäksi Espoosta, Porvoosta, Kouvolasta, Vantaalta, Hämeenlinnasta ja Lahdesta löytyy saleja muun Etelä-Suomen osalta.

Vanha pääkaupunkimme Turku pitää sisällään kolme salia: ”tois pual jokke” CrossFit Huntti ja Reebok CrossFit Turku, ”täl pual” taas CrossFit East Turku. Lähikunnista Naantalissa ja Raisiossa löytyvät myös omat salinsa. Satakunnan alueen hikiliikkujat pääsevät harrastamaan lajia Raumalla (CrossFit Rauma) sekä Porissa (CrossFit Varasto sekä CrossFit Pori). Mansesterilaisille eli Tampereella asuville taas on tarjolla kolme eri salia Lielahden, Pyynikin ja Vihilahden alueilla.

Pohjanmaa on maassamme edustettuna seitsemän salin voimin. Vaasalaisen CrossFit SixtyFive100:n lisäksi saleja löytyy Jakobstadista, Kokkolasta, Seinäjoelta, Lapualta ja Kauhavalta. Pieksämäen, Jyväskylän ja Mikkelin saleilla pääsee keskisuomalainen väestö liikkumaan ja Itä-Suomen kaupungeista taas Lappeenranta, Imatra, Savonlinna (CrossFit SLN), ja Joensuu (CrossFit Paja) ovat saaneet omat salinsa. Kuopion ja Siilinjärven salit palvelevat taas savolaista liikuntakansaa. Oulun salimäärä on tällä hetkellä kaksi (CrossFit Oulu ja CrossFit Routa). Toistaiseksi ainoa Suomn maakunta, jossa saleja ei lainkaan ole, on Kainuu.

Alati kasvavan harrastajamäärän vuoksi voisi kuvitella, että uusia saleja syntyisi maahamme kuin sieniä sateella. Lisenssin alla toimiminen ei kuitenkaan ole aivan helppoa ja halpaa, sillä CrossFit Inc. -yrityksen oman arvion mukaan tavaramerkin alaisuudessa toimiminen maksaa yksittäiselle yrittäjälle noin 3000 Yhdysvaltain dollaria vuosittain. Yritys ei kuitenkaan peri maksua franschise-periaatteella, vaan jokainen kuntosaliyrittäjä toimii omana liikkeenään, mutta saa käyttää markkinoinnissaan CrossFitin tuotemerkkiä ja tarjota kyseisiä palveluita tiloissaan.

Sivustolta CrossFit.com löytyy kätevä salikartta, jonka avulla pääset helposti suunnistamaan lähimmälle salillesi. Älä siis odota enää päivääkään, vaan ota askel kohti kovempaa kuntoa vaikka heti!