Kuinka CrossFit valloitti maailman

Erilaisia kuntoilutrendejä pulpahtaa mediaan säännöllisin väliajoin: on Zumbaa, aerobicia, bodypumppia ja HIIT-treenejä (high-intensity interval training). Yksi trendeistä näyttää silti säilyttäneen asemansa ihmisten liikuttajana suurimman hypetyksen jälkeenkin ja se on 2000-vuosikymmenen lopulla maailmalle levinnyt CrossFit. Lajin juurethan ovat Yhdysvalloissa, Kaliforniassa, jossa ensimmäinen CrossFit-sali perustettiin jo vuonna 2000. CrossFit on siis rekisteröity tavaramerkki, jota hallinnoi lajin kehittänyt yritys CrossFit, Inc. ja sen perustajat Greg Glassman sekä Lauren Jenai.

Tänä päivänä saleja maailmanlaajuisesti on yli 13 000, joista Suomessa sijaitsee vajaa 70. Lajissa järjestetään huippuliigoja ja eliittikisoja ja lajin suosiosta kertoo omalta osaltaan jotain myös se, että CrossFit löytyy monen vedonlyöntisivuston listoilta. Online-vedonlyönti, bonuskoodit ja paljon muuta löytyy osoitteesta online. Vielä toistaiseksi valtamediat Suomessa eivät ole liiemmin lajia noteerannut eikä lajia suuremmin maassamme televisioida, mutta kisoja voi jännittää esimerkiksi YouTuben kautta, jossa lajin tärkeimpiä kisoja lähetetään suorana lähes viikoittain.

Mutta miksi ja miten CrossFit on saavuttanut moisen suosion ja saanut sen ylläpidettyä jo vuosien ajan? Jos verrataan lajia esimerkiksi takavuosien liikuntavillitys Zumbaan, CrossFit on lähempänä tavanomaista salitreenausta kuin ohjatut jumppatunnit. Itse asiassa CrossFit monelle on tavanomaista salitreenausta, jonka pariin pääsee juuri silloin, kun omiin aikatauluihin sopii. Tekniikat ja liikkeet omaksuttuaan CrossFitin harrastaja ei juurikaan tarvitse ulkopuolista ohjausta, vaan treenata voi täysin omatoimisesti. Ryhmäliikuntatunneilla taas hikoillaan juurikin vetäjän avustuksella, eikä täyteen harjoittelutehoon voi päästä suorittamalla liikkeitä itsekseen.

Toinen iso syy lajin suosioon on laitteiden vähyys. CrossFitissä pärjää pitkälle tekemällä liikkeitä pelkällä oman kehon painolla, eikä jokaisen lihasryhmän läpikäymiseksi tarvitse istahtaa juuri sitä tarkoitusta varten suunnitellun kuntosalilaitteen päälle. Tangot, korokkeet, irtonaiset lisäpainot ja ”epätavalliset” kuntoiluvälineet, kuten traktorinrenkaat, ovat eriarvoisen tärkeitä CrossFittiä harrastavan henkilön treenirutiinissa. Ja koska kaupallisten laitteiden määrä on lajissa pieni, voi monia liikkeitä tehdä myös kotioloissa. Ilman leuanvetotankoakin pärjää, mutta jo muutamalla kympillä sellaisen voi itselleen ostaa urheiluliikkeestä.

CrossFitin harrastaminen vaatii ehkä enemmän itsekuria ja omatoimisuutta, kuin esimerkiksi LesMillsin suositut ryhmäliikuntatunnit, mutta se ei ole nähtävästi vähentänyt lajin suosiota. Yksi CrossFitin lukuisista hienouksista onkin, että kehitys tapahtuu luonnollisemmin kuin tavanomaisessa salitreenauksessa: keho tottuu hiljalleen omalla painoilla tehtäviin liikkeisiin ja kun kunto kohenee, toistoja tulee kuin varkain lisää ja pikku hiljaa treenaukseen voi ottaa lisäpainoja mukaan. Kun lajin aloittamisen rima on matalalla, on siihen helppo jäädä koukkuun. Lisäksi lajin harrastamiseen on monenlaisia lähtökohtia: toisilla CrossFitin harrastaminen ja siinä kilpaileminen on itseisarvo, kun taas toiset harrastavat lajia lähinnä kuntourheilun vuoksi tai oman urheilulajin tueksi.

Aivan kuka tahansa ei voi omaa CrossFit-salia perustaa. Lisenssisopimukset ovat kohtuuhintaisia ja tavaramerkin käyttöoikeuden saaminen edellyttää tietyn verran koulutusta lajin olennaisiin liikkeisiin ja tekniikoihin. Mutta vaikka varsinaisia saleja ei joka pitäjästä löytyisikään, on liikkeitä helppo soveltaa myös muuallakin. Maatilalla asuvillahan on käytännössä puoli CrossFit-salia omalla kotipihallaan, kun leka ja traktorinrengas löytyvät joka tapauksessa nurkista!

Tässä piileekin lajin kauneus: se on helppo aloittaa, liikkeet ovat helposti omaksuttavia ja kun alkuun pääsee, liikunnan tuomat hyödyt ja hyvänolon tunne siivittää jatkamaan treenaamista eteenpäin. Eikä CrossFit katso ikään eikä sukupuoleen, sillä tärkein menestyksen ja kehityksen mittari on jokainen treenaaja itsessään. Sukupuolijakaumassa on kuitenkin havaittavissa pientä etua naisten suuntaan ja syy tähän lienee naistreenaajien avoimuus kokeilla uusia lajeja ja liikuntamuotoja. Miehet ovat taas vähemmän alttiita kokeilemaan uusia trendejä ja pysyttäytyvät hyviksi toteamissaan lajeissa.

CrossFit-kilpailujen suosio on taas yllättänyt monet lajia läheltä seuraavat ihmiset. Kun käytännössä kisataan rautaisimmasta kunnosta, herää kysymys, kuinka kilpailut suunnitellaan ja miten niitä arvioidaan? Useimmat CrossFit-kisat käydäänkin 10-ottelun tapaan yksi laji kerrallaan, jolloin urheilijan suoritus yhdessä alalajissa pisteytetään kokonaiskilpailua varten, usein skaalalla 0-1000. Lajit vaihtelevat kisoittain, mutta yleensä CrossFit-kilpailuissa nähdään muun muassa köysikiipeilyä, traktorin renkaan heittämistä, burpeehyppyjä ja hiekkasäkkien heittelyä.