Kenelle Crossfit ei sovi?

Kenelle laji ei ole sopivin?

Crossfit amateursCrossfit on urheilulajina suhteellisen uusi, ja vaikka se on saavuttanut tässä ajassa suurehkon ja alati kasvavan harrastajajoukon, ei se sovi kaikille.

Lajin tarkoituksena on kehittää koko kehoa ja sen kaikkia lihaksistoja, jotta urheilija pystyy suoriutumaan kaikissa tilanteissa kaikista tehtävistä. Mikäli urheilija haluaa erikoistua johonkin tiettyyn lihasryhmään tai jonkin tietyn taidon kehittämiseen, ei Crossfit välttämättä ole oikea vaihtoehto.

Sama koskee myös niitä urheilijoita, jotka treenaavat tiettyä lajia, esimerkiksi jalkapalloa varten. Jos urheilulajissa on eritysvaatimuksensa, kannattaa keskittyä niiden kehittämiseen, eikä kokonaisvaltaiseen treenaamiseen. Vaikka Crossfit parantaakin kaikkia osa-alueita, ei se keskity yksittäiseen ominaisuuteen juuri koskaan. Tällaisille urheilijoille on kuitenkin luotu omia Crossfit-treeniohjelmia, jotka keskittyvät enemmän tietyssä lajissa tarvittavien ominaisuuksien parantamiseen.

Myöskään yksinäisyydestä ja rauhassa treenaamisesta nauttiville urheilijoille laji ei ehkä ole se sopivin. Crossfitiä harrastetaan usein ryhmissä ja yhteishenkeä pidetään korkealla. Näin rauhalliset, yksityiset treenit onnistuvat harvoin.

Crossfitin mahdolliset vaarat

Vaikka laji voi olla vaarallinen ja riskialtis, on omalla asenteella, ympäristöllä ja asiantuntevalla salilla sekä kouluttajilla iso merkitys siihen, kuinka turvallisesti lajia harrastetaan.

Koska tarkoituksena on suorittaa tehtävät mahdollisimman nopeasti, tai mahdollisimman monta toistoa tietyssä ajassa, harrastajat voivat helposti suorittaa ne väärällä tekniikalla, tuloksen parantamiseksi. Tämän takia on tärkeää, että vieressä on kokeneempi harrastaja huomauttamassa teknisistä virheistä.

Esimerkiksi painonnostoja tehdessä mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman suurilla painoilla, vamman mahdollisuus on suuri. Tämän vuoksi on tärkeää, että salilla on laadukkaat sekä osaavat kouluttajat ja valmentajat, jotka valvovat treenien turvallisuutta.

Lajin luonteesta johtuen sen harrastajien piiriin kulkeutuu paljon ihmisiä, jotka haluavat repiä itsestään ja kehostaan kaiken irti. Motivoiva ympäristö, kilpailuhenkisyys ja yksilön omat tavoitteet puskevat treenaajan testaamaan rajojaan liiankin pitkälle.

Harvoissa tapauksissa urheilulajiin on myös mielletty lihastautien mahdollisuus. Kun harrastaja puskee kehonsa äärirajoille, voidaan saada lihaksille pahaa jälkeä aikaan. Yleisimmin tätä tavataan niillä harrastajilla, joilla on tarve näyttää osaamisensa muille, välittämättä kehon varoitusmerkeistä.

Crossfit sisältää siis samanlaiset vaarat, kuin muutkin urheilulajit. Ylilyönnit ja kehon rasittaminen liian pitkälle, voivat johtaa lähes kaikessa urheilussa vammoihin, mahdollisesti sohvasurffaamista lukuun ottamatta. Paljon voidaan ehkäistä pätevällä kouluttajalla sekä oman kehon kuuntelulla.