Crossfit – mikä se on?

Mitä on Crossfit?

Crossfit on rekisteröity tavaramerkki jonka omistaa Crossfit Inc. Treeniohjelmat alun perin suunnitellut entinen voimistelija Greg Glassmann perusti Crossfitin yhdessä Lauren Jenain kanssa vuonna 2000. Nykyisin Crossfit Inc. on täysin Greg Glassmannin omistuksessa.

Crossfit on sekä fyysisen urheilun tapa että kilpailulaji, ja siihen sisältyy
harjoituksia esimerkiksi voimistelijoiden, painonnostajien sekä pikajuoksijoiden treeneistä. Virallisia sertifioituja saleja on ympäri maailman yli 13 000, ja niissä jäsenet voivat kehittää taitojaan. Noin puolet saleista on lajin alkuperäismaassa, Yhdysvalloissa.

Crossfitin tavoitteena on luoda kokonaisvaltainen urheilija, jolla ei ole heikkouksia millään saralla. Liikkeet ja sarjat muuttuvat jatkuvasti, ja ne tehdään tehokkaasti sekä nopeasti. Crossfitissä tehokkuutta ja intensiteettiä pidetään korkeassa arvossa; liikkeet suoritetaan mahdollisimman kovalla voimalla lyhyen ajan sisällä. Kunnon kehittymisen nopeus perustuu vaihteleviin tehtäviin ja erilaisiin treenaamisen lähestymistapoihin.

Mikä tekee Crossfitistä suositun?

CrossfitYksi Crossfitin tehokkuuteen sekä suosioon vaikuttavista asioista on sen ympärillä oleva yhteisö. Yhteishengen lajin sisällä sanotaan olevan hyvä, ja sekä uusia että vanhoja treenaajia tuetaan ja kannustetaan. Laji onkin levinnyt suhteellisen nopeassa ajassa ympäri maailmaa ja harrastajamäärät jatkavat kasvuaan.

Crossfit-yhteisöt eri maissa ovat yhteydessä toisiinsa internetin avulla sekä vierailemalla muiden saleilla. Kattavasta internetin yhteisöstä on mahdollista saada apua ja treeni-innostusta myös kotiharrastajille, kun oma motivaatio tai taidot loppuvat. Treenaamista kannustetaan sekä leikkimielisillä että kilpailuhenkisillä kilpailuilla, joista suurin on vuosittain järjestettävä CrossFit Games.

Crossfitin treenejä seurataan tarkasti, ja treenaajat keräävät treenitietonsa sekä tuloksensa ylös. Mittataulukot, sarjojen kirjaaminen ylös ja sekuntikellon käyttäminen yhdessä tinkimättömän treenilaadun ylläpitämisen kanssa luovat pohjan motivaation kehittymiselle. Crossfittiä pääsee opettamaan vain alkuperäiseltä organisaatiolta luvan ja sertifikaatin saanut kouluttaja, millä pyritään takaamaan maailmanlaajuisesti yhtä laadukas sekä samat kriteerit täyttävä valmennus.

Mitä Crossfitin aloittamiseen tarvitaan ja kenelle laji sopii?

Kokonaisuudessaan laji valmistaa urheilijan odottamattomiin ja yllättäviin fyysisiin suorituksiin. Laji on avoin kaikille, oli lähtöpiste mikä tahansa – vain motivaatio kehittyä ja onnistua tarvitaan. Jo lyhyessä ajassa lajin harrastaja voi huomata kehitystä sekä lihasvoimassa, kestävyydessä, nopeudessa että notkeudessakin.